Benjamin Liberaali helsinkiläinen

RKP tarvitsee suunnannäyttäjän

  • RKP tarvitsee suunnannäyttäjän
  • Yli 20% RKP:n äänestäjistä ovat myös puolueen jäseniä
    Yli 20% RKP:n äänestäjistä ovat myös puolueen jäseniä

Perjantaina 30. maaliskuuta 2012 Ruotsalaisen Kansanpuolueen puheenjohtaja Stefan Wallin ilmoitti luopuvansa puoluejohtajuudesta tämänvuotisen puoluekokouksen yhteydessä. Viiden päivän sisään tästä kisaan lähtivät sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson että europarlamentaarikko Carl Haglund.

Päätös on selvästi kenttäväen hallussa. Kisan kovatasoisuus kertoo, ettei perintöprinssiä tai -prinsessaa ole.

Puoluejohtajalle ei ole luvassa vain ministerisalkkua, vaan vastuu tuoda eloa puolueeseen. Kyynisesti voisi todeta, että puolue on tehnyt hidasta kuolemaa vuodesta 1991. Kannatus on armottomasti laskenut lähes jokaisissa vaaleissa. Viimeisin huomattava eduskuntavaalivoitto oli vuonna 1987

Vastaavasti viimeinen aito valtakunnallinen vaalivoitto oli Elisabeth Rehnin yltäminen presidentinvaalien toiselle kierrokselle vuonna 1994. Vaikka mm. vuoden 2009 EU-vaalien tulokset olivat suuren ilon aihe, oli kyseessä kuitenkin torjuntavoitto eikä poliittinen edistysaskel.

Vaalitappioiden ja torjuntavoittojen välillä pomppiminen on kestämätön yhtälö. Puolueen kannatuskäyrä on nyt yhtä loiva alamäki kuin pikkulasten pulkkamäki, puolueeseen tarvittaisiin yleispolitiikkaa ja sen tuomaa tervettä vuoristorataa. Status quon pitäminen ei voi olla pitkäaikainen tavoite.

Hitaaseen mutta varmaan pienenemiseen vaikuttavat demografia, lisääntynyt kaksikielisyys ja osittain myös urbanisaatio. Osa ongelmaa on myös yleispoliittisen sanoman ja ideologian näkyvyys ja sen puuttuminen.

 

Yleispoliittisen sanoman kommunikointi on tulevan puheenjohtajan tärkein tehtävä. Puolue tekee ja osaa tehdä yleispoliittisia linjauksia. Linjauksiin on tärkeää saada jatkuvuutta, aiheita jotka elävät myös ministerisalkuista riippumatta.Puolueen pitäisi pystyä vahvistamaan näkyvyyttään anti-rasismiin, vähemmistöihin, henkilökohtaisiin vapauksiin, yrittäjyyteen ja yksityisyyteen liittyvissä kysymyksissä.

 Kun nykyiseen arvoliberaaliin työhön saataisiin kytkettyä paremmin talouspoliittinen linja, olisi ohjelmatyö hyvässä vauhdissa. RKP:n voisi olla luonnollinen vaihtoehto keskikentän äänestäjälle jonka mielestä vihreät on liian vasemmistolainen ja kokoomus keittiökonservatiivinen.

 Pohjaa jolle rakentaa ja kehittää on. RKP:llä on edelleen yksi suomen parhaista jäsenkunnista (Taulukko 1) - se on “keskikokoinen ja ketterä”. Jäsenet ovat omistautuneita ja aktiivisia, ja demografia ei ole niin hirvittävä kun voisi kuvitella. Lähes 5 000-päinen nuorisoliitto on toiminut hyvänä kirittäjänä ukkopuolueelle.  

Iso haaste nyt on liikkuvien äänestäjien menettäminen (Taulukko 2). Vaikka puolueella on kaksi kertaa enemmän jäseniä kuin kristillisdemokraateilla, on äänestäjäkunta lähes samankokoinen. Joka viides RKP:tä äänestävä on myös puolueen jäsen. Tämä olettaen että puolueen jäsen äänestää omaa puoluettaan.

Tämä tilasto on sittemmin kaksiteräinen miekka että se kertoo osittain puolueen kannattajien omistautuneisuudesta, mutta myös konkretisoi puolueen ongelman houkutella liikkuvia, epävarmoja äänestäjiä. Samaa ongelmaa potee myös keskusta.  

Esimerkiksi kokoomuksella on 16 kertaa enemmän äänestäjiä kuin jäseniä, kun taas RKP:llä on se 4,5 kertaa jäsenkunnan määrä. Liikkuvien äänestäjien puhuttaminen on ajankohtaisempi haaste kuin jäsenkunnan kartoittaminen, eivätkä nämä ole mitenkään ristiriidassa toisiinsa.

Tähän tavoitteeseen päästääkseen tarvitaan myös puolueen sisäistä rakenteellista muutosta. Omasta mukavuusvyöhykkeestä poistuminen tekee hyvää. Varsinkin Lapissa tehtyä työtä saamelaisten kanssa eduskuntavaalien aikana on syytä jatkaa. Puolueella pitäisi olla listoja jokaisessa vaalipiirissä.

Tällä hetkellä suomalaisista eduskuntapuolueista kaksi ovat yksikielisiä. Toinen on Perussuomalaiset, toinen on Ruotsalainen Kansanpuolue. Puolueen kaksikielistäminen olisi tärkeä järjestöllinen askel. Asia on tänään, Mikael Agricolan päivänä eli suomen kielen päivänä, erittäin ajankohtainen. 

Pelkästään se että puoluekokous pidettäisiin molemmilla kotimaisilla helpottaisi uusien aktiivien tuomista puolueeseen. 'Partidagen öppnas, puoluekokous avataan' ja sitä rataa. Puolueen nimeä en nyt tässä rupea sen enempää käsittelemään, mutta sitä olisi syytä pohtia vakavasti. Nimi on poissulkeva, asia jonka Maalaisliitto ymmärsi 1950-luvulla omasta nimestään. RKP:lle se ei ole vieläkään oikein avautunut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

RKP:stä tuskin enää löytynee suunnannäyttäjiä. Kokoomuksen, Vihreiden ja jopa Vasemmistoliiton vetovoima näyttäisivät olevan liian houkuttelevia monelle lajakkaalle nuorelle ruotsinkieliselle politiikolle.

Käyttäjän Benjamin kuva
Benjamin Ellenberg

Tietyllä tasolla ehkä, mutta väittäisin kyllä että nuorelle ruotsinkieliselle poliitikolle RKP on edelleen se ykkösvaihtoehto.

Kalle Kuusivuori

RKPn jäsenten keski-ikä taisi olla 72-vuotta. Hyvä että suuntaa etsitään vaikka rollaattorien voimin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuusivuori taitaa liioitella? Vai onko tästä asiasta tarkempaa lähdetietoa?

Kalle Kuusivuori

Muistan näin lukeneeni parivuotta sitten. Googlellahan voi etsiä lähdettä.

Käyttäjän Benjamin kuva
Benjamin Ellenberg

Ei Kuusivuoren heitto ihan väärä ole, mutta taitaa olla hieman yläkanttiin kyllä...
Tämä keskiarvo tosin kätkee paljon taaksensa. Jos muistan oikein niin RKP:n äänestäjä on keskiarvoltaan 44 vuotias. Se on matalampi kuin esimerkiksi keskustalla.
Asiaa tasapainottaa myös melko iso nuorisoliitto, joka on myös hyvin edustettuna esim. kunnanvaltuustoissa ja lautakunnissa,
tämä myös vertailuissa muihin nuorisoliittoihin.
RKP-nuorilla taitaa olla toiseksi eniten valtuutettuja kaikista puoluepoliittisista nuorisoliitoista, yritän vielä löytää lähteen joka varmistaa sen.

Matti Vuorio

Kielen oppiminen ILMAN motiivia on PAPUKAIJAPUUHAA. Palvelun vaatiminen RUOTSIKSI on henkilöiden toivomus, joiden korvien väli on TYHJÄ ! Jos maan kieltä ei haluta oppia, muuttakoot naapuriin, mikä ei ole kaukana !

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Veikkaan, että jos RKP sysättäisiin joidenkin eduskuntavaalien jälkeen oppositioon, se olisi samalla koko puolueen menoa, koska sen jäsenkunta alkaisi hajaantua suurpuolueiden ruotsinkielisiin osastoihin. Erityisesti Kokoomuksella tuntuu kuitenkin olevan elintärkeät intressit, että RKP pysyisi mukana puoluekentässä jatkossakin.

Kalle Kuusivuori

Eduskuntavaaleissahan RKP sentään näytti kunnolla EK:n värinsä. Slogan oli Rikkaamman Suomen puolesta. Kokoomus tyytyi ajamaan bussilla paremminvoivaan valtioon. Mutta puudeli RKP piti kovan linjan rikkaampien puolesta köyhiä vastaan, harmaata taloutta kannattaen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

RKP:tä lähellä olevat rikkaat säätiöt sitovat RKP:n EK:n talutushihnaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

RKP on itseoikeutettu hallituksen jäsen vielä pitkään, koska se mahtuu kielipuolueena lähes kaikkiin mahdollisiin hallituskoalitioihin.

Käyttäjän amgs kuva

"Veikkaan, että jos RKP sysättäisiin joidenkin eduskuntavaalien jälkeen oppositioon, se olisi samalla koko puolueen menoa, koska sen jäsenkunta alkaisi hajaantua suurpuolueiden ruotsinkielisiin osastoihin."

En usko siihen ja Benjamin selitti miksi. Sen sijaan oppositiopuolueena RKP: n kannatus nousisi.

pekka piippo

Huomaa heti että Ana Maria on hurmaantunut RKP:n seireenien kosiskeluun!

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Missä RKP:n suunta mahtaa olla. Se on kaikkeen muuhun sopeutuva paitsi, että pulue on omistautunut ruotsinkielisten etujen ja ruotsinkielen aseman valvontaan. Mikäpä siinä, saa sellainen puolue olla olemassa, mutta mitään muuta merkitystä ja tarkoitusta en sille näe. Puolueella on tärkeä, mutta kovin pieni siivu Suomen politiikassa.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Mun puolesta RKP:lle voitaisiin näyttää suuntaa ulos hallituksesta. Itse asiassa RKP:llähän menee hyvin kokoonsa nähden. Se on sellainen poliittinen riesa, joka surkeasta menestyksestään huolimatta pääsee aina hallitukseen ja saa ministeripaikkoja. Korruptiolta se kuulostaa. Ja tiedätte korruption - tulee sanomista. Antaa mennä nurin vaan ja poistetaan samalla pakkoruotsitus. Säästetään selvää rahaa ja aikaa, ja voidaan nekin rahat käyttää johonkin viisaaseen ja älykkääseen.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

RKP:lle tulisi perustavanlaatuinen ongelma jos se koittaisi ideologisoida toimintaansa yleisellä tasolla ja muuttaisi nimensä vaikkapa Suomalaisten puolueeksi(Finländarnas parti). Ruotsin kielen puolustaminen kun väistämättä säilyisi puolueohjelmassa, tarkottaisi se johdonmukaisesti myös vähemmistöjen puolustamista muutenkin. Vähemmistöjen puolustaminen erikseen esiin tuotuna vaaliteemana taas vetoaa samoihin äänestäjiin joihin vetoaa yleisesti vasemmistolainen sanoma. Turkistarhaus on tässä yhteydessä vain pikantti yksityiskohta.

Myönnetään kuitenkin, että mm. Kokoomus on omaksunut tavoitteekseen monikulttuurisuuden lisäämisen. Se ei tee sitä ollakseen pienen ihmisen puolella, mutta saattaa erehdyttää jotakuta ja antaisi näin pientä liikkumavaraa myös RKP:n uudistumiselle.

Joka tapauksessa uskon, että tämänsuuntaisilla uudistuksilla RKP:sta tulisi liian vasemmistolainen puolue pysyäkseen yhtenäisenä. Saattaisi olla, että se putoaisi eduskunnasta ja jos ei, suomenruotsalaiset eivät sitä välttämättä tunnistaisi enää niinkään omaksi puolueekseen.

Summa summarum: kielipuolue.

Pekka Manner

RKP on aiemminkin koittanut muuttaa maskiaan mutta ei Suomen kansa ole mennyt halpaan, RKP:n kasvot ovat julman rasistiset, Freudenthalin kasvot.

Niin kauan kuin suomenruotsalaiset jakavat Freudenthal-mitalia, ei ole toivoa saada suomalaisia äänestämään RKP:ta.

RKP:n olisi siis irtisanottava itsensä oikeasti rasismistaan ja hyväksyä suomalaisten oikeudet mm. kieleensä ja kulttuurinsa.

On demokratian irvikuva että puolue jonka kannatus on 4% on roikkunut hallituksesa jo lähes 35 vuotta!!! Se on kyllä suomalaisten puolueiden omaa syytä.

Varsinkin Kokoomus on takertunut RKP:hen kuin hukkuva korteen ja kun oletus on, että Kokoomus on pitkään suurin puolue niin RKP tulee jatkamaan hallituksissa istumistaan pitkään, valitettavasti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nyt Rkp on vain pelkästään kielipuolue, joka tarvittaessa aina avustaa suurinta puoluetta joka valtaa käyttää. Vaikea on kuvitella, että jotkut suomenkieliset sitä tässä tilanteessa äänestäisivät... paitsi jotkut poliittiset taktikoijat, joilla on käyttöä säätiöiden jakamalle vaalirahoitukselle.

""Pelkästään se että puoluekokous pidettäisiin molemmilla kotimaisilla helpottaisi uusien aktiivien tuomista puolueeseen. 'Partidagen öppnas, puoluekokous avataan' ja sitä rataa."""

Kahden kielen käyttäminen vie yksinkertaisesti liikaa aikaa ja mitä hyötyä on kuunnella samat asiat kahteen kertaan? Tuskin kukaan vain suomea puhuva viitsisi edes Rkp:n kokouksiin mennä.. niin ainakin oletan?

Rkp:llä voisi olla enemmän mahdollisuuksia olla porvarillinen yleispuolue, joka liikkuisi väljemmin kokoomuksen ja demareiden välimaastossa mutta fanaattisen, vain kieleen perustuvan puolueimagon pitäisi jäädä jo unholaan.
Huomattava vastaantulo vapaamman kielipolitiikan suhteen auttaisi myös koko puoluetta huomattavasti enemmän kuin nykyinen tiukka linja.

Käyttäjän Benjamin kuva
Benjamin Ellenberg

Ei tuo puoluekokouksen kaksikielistäminen mikään iso asia olisikaan. Kyllä se kaksikielisissä kunnissa valtuustokokouksissa toimii!

"Tuskin kukaan vain suomea puhuva viitsisi edes Rkp:n kokouksiin mennä.. niin ainakin oletan?"
Tuo ei kyllä pidä paikkaansa, yllättävän moni suomenkielinen on ottanut esimerkiksi minuun yhteyttä ja sanonut olevansa kiinnostunut RKP:n toiminnasta. Kaksikielisyys alentaisi tätä kynnystä ja tekisi ihan käytännön tasolla aktiivisuuden puoleessa helpommaksi myös suomeksi.

Samuel Virkiö

Tässä yhteydessä yksikin on yllättävän moni.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Rkp:lla on vakiintunut tuo 4-5% kannatus väestöstä.

Eräs syy, että Rkp:lla kaikkien demokratiasääntöjen vastaisesti on vakituinen hallitusmandaatti on:

Rkp:n,- tai Rkp:ta lähellä olevien virkamiesten määrä hallinnossa on suhteellisesti viisinkertainen puoluekannatukseen verrattuna.

No, en tiedä onko viisinkertainen, vedin sen arvauksena.
Se nimittäin voi olla kuusinkertainenkin.

Yhtiöiden johtoelimissä,- ja EK:ssa Rkp:laisten suhteellinen osuus on huomattavan korkea verrattuna äidinkieleltään suomenkielisiin.

Huomaatteko muuten arvoisat lukijat. On kaksi etnistä ryhmää jotka käyttävät suomenkielisestä enemmistöstä nimeä valtaväestö.
Ne ovat suomenruotsalaiset,- ja mustalaiset.

Myös papistossa (piispat) ruotsinkielinen väestö on rajusti yliedustettuna suomenkielisiin verrattuna.....Historiallisesti siis...

Käyttäjän markusylimaa kuva
Markus Ylimaa

Mielenkiintoinen kirjoitus. Ainoa mikä jäi pohdituttamaan on yleispuoluekehityksen ja kielipuolueena toimimisen välinen jännite. Nykyisellään puoluetta äänestää hyvin erilaisen sosioekonomisen ja alueellisen taustan omaavia ihmisiä. Usein vain yhteinen kieli toimii yhdistävänä tekijänä.

Mikäli RKP tähtäisi vahvemmaksi yleispuolueeksi, olisi poliittinen suunta mitä luultavimmin sosiaaliberalismiin nojautuva. Putoaako osa vanhoista kannattajista tällöin kelkasta? Heikkeneekö myös ruotsin kielen yhteiskunnallinen asema samalla?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Heikkeneekö myös ruotsin kielen yhteiskunnallinen asema samalla?"

Heikkenee, koska hajaannettuna ruotsinkieliset menettäisivät kielipoliittista pakkovaltaansa.

Jo nyt Rkp:n sisällä,- ja kannattajissa on ihmisiä,- jotka luopuisivat kielipakosta, mutta tuo kohusta- kohuun seilaileva puoluejohto pitää siitä jopa korruptiivisesti kiinni.

Tarkoitan, että osa ruotsinkielisistä häpeää jo Rkp:tta,- ja alkaa arastelemaan äidinkielellään puhumista.

Syy on RKP:n, joka agiteeraa juopaa kieliryhmien välille.

RKP:n suvaitsevaisuus, josta ne pauhaa on puhdasta harhautusta.
RKP:lla ja suvaitsevaisuudella ei ole mitään tekemistä keskenään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos hyvästä blogista! Muutama huomio:
RKP:n merkittävä tuki on myös TV:n ja YLE:n ruotsinkielisissä toimituksissa, joiden budjetti ja henkilöstö kieliosuuden puolesta ylittää huomattavasti suomenkielisen toimituksen ja suhteellisuuden (n. 4-5%).

En tiedä, kuinka suuri osa toimittajista on lähellä RKP:n organisaatiota, mutta po. medioiden ohjelmapuolella ruotsinkielisten toimitusten suunta on sellainen, ettei sieltä yleispuolueen ilme heijastu. Toisin sanoen, siellä ruotsinkielisten ihmisten ja alueiden/ ohjelma-aiheiden osuus on niin suuri, että kanavaa seuraava tietää ehkä liian vähän "muusta Suomesta", jos tämä ilmaisu sallitaan.
"Om du bor i Kronoby, kan du leva hela ditt liv, utan att (behöva) använda finska språket."

RKP joutuisi puolueen kielellisen avautumisen lisäksi myös pohtimaan kipeitä ns. etuoikeuskysymyksiä ja kieliryhmänsä alueellista orientaatiota. Odotan kommenttia Benjamin Ellenbergiltä: olenko aivan harhateillä?

Jaakko Pyykkölä

"Puolueen pitäisi pystyä vahvistamaan näkyvyyttään anti-rasismiin, vähemmistöihin, henkilökohtaisiin vapauksiin, yrittäjyyteen ja yksityisyyteen liittyvissä kysymyksissä."

Hyvä alku olisi julistaa puolue kaksikieliseksi (niin kuin kaikki muut suomalaiset puolueet), lopettaa prenikoiden jakaminen Freudentahlin nimissä, avata puolueen rahoitus ja lopettaa Kokoomuksen peesaaminen harmaan talouden ylläpitämisessä.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Se on ainakin minua monesti askarruttanut, milloin RKP keksi nuo suvaitsevaisuus-, maahanmuutto- ja muut vastaavat teemat ohjelmiinsa?

Tai paremminkin - kuka ne keksi ja miksi ihmeessä. Mitä hyötyä niistä on laskettu olevankin, haitta on varmasti ollut moninkertainen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä "poliittista ohjausta" oikealla tavalla tehden, muuttotappiokunnista tulee muuttovoittokuntia, joissa po. kielisuhteet pysyvät ennallaan?
Ruotsia puhuva "närpes-vietnames" on kuin kävelevä suvaitsevaisuusmainos:)

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Ei se ole mitenkään ihmeellistä. Tottakai RKP:n pitää profiloitua "suvaitsevaisuuspuolueeksi" jotta saa vaadittua omia tarkoitusperiään toisten toteutettaviksi. Sitten olet automaattisesti "suvaitsematon" ja siis tavallaan paha ihminen jos et toteuta sitä mitä RKP haluaa ("kaksikielisyyttä" siten kuin he sen määrittelevät -- minäkin olen likipitäen kolmikielinen, mutta en "kaksikielinen"). On sinänsä hassua että en muuten tiedä tasan yhtään toista vähemmistöä, jonka pillin mukaan pitää tanssia niin täydellisesti, ettei tule syytetyksi heidän sortamisestaan jo ihan vain olemalla olemassa.

RKP saa maahanmuuttajista ja muista myös hyvin lojaaleja omia äänestäjiä väittämällä että suomenruotsalaiset ja esimerkiksi maahanmuuttajat edustavat jotenkin yhdessä yleistä suvaitsevaisuutta jotain junttia metsäsuomalaisuutta vastaan; tämä on toki aivan hillittömän hyvä veto koska se samalla saa ulkomaalaisen tuntemaan, että tämä kuuluu jonkinlaiseen "parempaan väkeen" ja että kaikki muut paitsi surut ja mamut ovat sitten vain ennakkoluuloisia, suvaitsemattomia jne. Totuus on kuitenkin se, että RKP:n omien vaatimusten tapaisia asioita ei kukaan täysipäinen maahan muuttanut ihminen varmaankaan osaisi ainakaan itselleen vaatia!

Nyt jos nämä mamut saadaan vielä kotiutettua umpiruotsinkielisiksi ja identifioitumaan hyvin voimakkaasti tähän "minä edustan suvaitsevaisuutta ruotsin kielen kautta"-maailmankuvaan, niin voin hyvin kuvitella että tämä porukka on vielä entistä vaativampaa sen suhteen, että kyllähän meidän kaikkien muiden pitää nyt tajuta heille ruotsia puhua, kun meillä on siihen "oikeus"...

Suvaitsevaisuuden kanssahan RKP:llä ei oikeasti ole mitään tekemistä. Olisi parempi että koko sakki vain katoaisi poliittiselta kartalta, koska nimenomaan kyseiseen puolueeseen kuuluvat ne ihmiset, jotka ovat ainakin minun kokemukseni mukaan niitä kieroimpia, manipuloivimpia, dogmaattisimpia, narsistisimpia tapauksia joille musta on millä tahansa keinolla valkoista jotta asiat saadaan aina väännettyä oman tavoitellun maailman mukaiseksi... ja jos olet eri mieltä, persoonaasi vastaan voidaan hyökätä mitä typerämmillä tavoilla. Ainakin jos itselläni olisi jälkikasvua, pitäisin heidät mahdollisimman kaukana näistä tapauksista kunnes heidän oma selkärankansa ja kriittinen ajattelunsa on kehittynyt tarpeeksi.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Niin kauan kuin RKP:n nimi on RKP ei sillä ole toivoa muuttua suomenkielistenkin keskuudessa suosituksi yleispuolueeksi. Siinäpä se oikeastaan on.

Juha Mattila

RKP tarvitsee nyt naisenergiaa johtoonsa siloittamaan ja pehmentämään puolueen ulkokuvaa ja aloittamaan ns. puhtaalta pöydältä. Ainoa harmi tästä olisi ministeripostien jääminen ennalleen vai haluaisiko esim. Jungnerin kehuma asuntoministeri Krista Kiuru vaihtaa ministeripostiaan Wallinin kanssa?
"Linjauksiin on tärkeää saada jatkuvuutta, aiheita jotka elävät myös ministerisalkuista riippumatta." Kuten Ellenberg toteaa, on siis eletty liian varman päälle eli salkusta salkkuun. Minusta tämä on alamäen yksi perussyy. Mutta onhan tämä tyyli monille jäsenille kannattanut. Haittoja on tuonut sekin, että aktiivin työväestön ja pienpääoman asiat ja edut ovat kautta aikojen olleet näille RKP:n salkunhaltijoille selvästi paljon kaukaisempia kuin pääosalle heidän äänestäjiään. 1960-80-lukujen punamultako se heidätkin opetti Kokoomuksen pian poismyymän suurpääoman ainoaan autuuteen?

Kalle Lehtonen

Ei RKP ole poliittinen puolue, vaan kieliklubi.

Käyttäjän JulesVirne kuva
Jules Lehtonen

Kirjoitin 2010, että RKP fuusioidaan kokoomukseen.

http://julesvirne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50260-m...

Välivaiheen osalta minua kiinnostaa lähinnä se,
kykeneekö RKP aidosti avoimeen kielipolitiikkaan
vai jatkaako se hyväksi havaitulla "eteisissä, käytävissä ja portaissa"
-vaikuttamisen tiellä ja toimimalla jonkun suomalaisen selän takaa..
Armeijan selän taakse ei onnistunut paeta.. siitä koko Wallin-hässäkkä.

U-M Wideroos määritteli Dragsvik-casen A-talkissa juuri näin: "Säätytalolla kaikki tajusivat,
kun portaissa ja eteisissä näin sovittiin".
Jostain syystä vain ei tuota kaikkien tajuamaa
asiaa uskallettu kirjoittaa paperille..
Lisää aiheesta (RKP:n avoimuudesta)
omassa blogissani myöhemmin huhtikuussa.

Tässä yksi kuvaava linkki "avoimen RKP:n" historiaan,
oma suosikkini..
Se teki minusta lopulliseti
anti-RKP-laisen ja anti-lipposlaisen.

Ei tätäkään kirjoitettu paperille,
se vaan sovittiin.. "avoimesti"

"Edellisen hallituksen opetusministeri Maija Rask (sd) kertoi eduskunnassa tiistaina, miten hän sai puhelun pääministerin kansliasta.

– Viesti oli selvä ja yksinkertainen: En saa tuoda muutosesitystä hallituksen käsittelyyn. Kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos (r) ja pääministeri olivat sopineet asiasta."

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1073961274/Lippon...

anna eino

Hei Benjamin,
Jotta suomenkielisenä voisin harkita RKPn äänestämistä, pyytäisin sinulta vastausta, mitä mieltä olet ruotsin kielen pakollisuudesta kaikille suomalaisille kaikilla kouluasteilla? Onko se sinusta kohtuullista ja osoittaako se RKPn vapaamielisyyttä tämän päivän monikielisessä Suomessa?

Lisäksi kiinnostuin mainitsemastasi RKPn yhteistyöstä saamelaisten kanssa? Olisiko RKPn tavoite, että saamen kieli saisi tasavertaisen kansalliskielen aseman ruotsin ja suomen kanssa? Onko tavoitteena, että saamen kielestä tulisi pakollinen kieli kaikille suomalaisille kaikilla kouluasteilla? Vai mikä on RKPn tavoite saamenkislisten aseman parantamiseksi?

Lisäksi kysyisin, miten RKP jatkossa suhtautuu venäjänkielisten Suomen kansalaisten kielellisiin oikeuksiin? Olisiko tavoitteena, että heidän kielensä myös saa kansalliskielen aseman?

Olen aidosti kiinnostunut kuulemaan nuoren ruotsinkielisen mielipiteen noista asioista.

Katja Korva

Sivusin Rkp:n tilannetta hiljattain:

http://katjakorva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101850-...

Teksti oli toki ärhäkäs, mutta terävimmän kärjen ei ainakaan pitänyt osua Rkp:hen puolueena, vaan perhesyihin vetoamiseen vetäytymisissä. Käytin esimerkkejä muistakin puolueista.

Mielestäni on nurinkurista, että samat ihmiset, jotka omaa kirjoitustani kehaisivat, lyövät täällä kielikysymyksellä päähän, vaikka alustaja nimenomaan otti kantaa ohjelman laajentamisen puolesta. Itse kirjoitin: ''Väestökehityksen valossa Rkp:n on laajennettava repertoaariaan pelkästä kielikoneistosta. Puheenjohtajan tehtävää ovatkin harkinneet Carl Haglund ja Anna-Maja Henriksson, joita pidän pätevinä ja järkevinä''. Toki toin ulkopuolisen näkökulmasta esiin tehtävän haasteellisuuden.

Pääviestistä, siitä että Rkp(kin) tarvitsee suunnannäyttäjää, tunnutaan olevan samoilla linjoilla, vaikka tyylilliset erot kahdessa kirjoituksessa asiaa hämärtävät.

Aleksi Laine

Jännä juttu, muuten, miten sukunimi vaikuttaa siihen, onko suomenruotsalainen vai ei. Esimerkiksi äidinkielenään ruotsia puhunut Hannes Höyry Häyrinen ei oikein olisi voinut ruveta suomenruotsalaiseksi vaikka olisi halunnut. Sen sijaan äidinkieleltään suomalainen Wallin on ihan luontevasti suomenruotsalaisen suhmuroinnin keskiössä.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Oma näkemykseni, ja voin olla toki väärässäkin, ja korjatkaa jos olen, on se että suomenruotsalaisten määrä tässä yhteiskunnassa on ollut vähenemään päin jos pitkään. Jos näin on ja koska he ovat pääasiallinen RKP:n kannattajakunta, niin tottakai kannatus on laskusuunnassa. Tämä on hyvin yksinkertaista matematiikkaa. Se mistä suomenruotsalaisia yhtäkkiä saataisiin lisää tähän yhteiskuntaan, onkin sitten kyseisen kansanosan oma sisäinen asiansa.

Käyttäjän Benjamin kuva
Benjamin Ellenberg

Ruotsinkielisten Määrä ei ole pienentynyt, se on edelleen sama. Ruotsinkielisten Osuus (prosentteina koko väestöstä) taas on pienentynyt.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

RKp ei missään tapauksessa ole yleispuolue, vaikka osa sen jäsenistä on/edustaa varsin normaalituloisia kansalaisia.
RKP:tta ohjataan raudanlujasti sen oikeisto- ja äärioikeistosiivestä käsin silloin kun tehdään päätöksiä.
Kun pidetään puheita, saa kyllä ja pitääkin puhua mitä vain.
RKP:n helsinkiläinen ja sitä myötäilevä muu rautakorkomafia hallitsee armotta ja RKP:n "Myrskyluodon Maija"-siipi saa lähinnä leipoa pipareita myyjäisiin, jossa sitten voidaan asioista keskustella "Oj, så gulligt!"-tasolla.
Rautakorkosiiven valta perustuu rahannyörien valvontaan ja kielenmenetyspelotteluun.

RKP hirttää ja pikkuhiljaa tappaa ruotsinkielen Suomessa, tehokkaammin kuin Perussuomalaisten "kielisiipi". Tämän se tekee pakottamalla koko valtaväestön opiskelemaan kieltä maakunnissa, jossa ruotsinkielentaidoilla ei ole kovinkaan suurta merkitystä.
Jos opiskelu lähtisi vapaaehtoiselta pohjalta, löytyisi varmasti suomenkielisten joukosta paljonkin ihmisiä joita meidän suomenruotsalainen kulttuuri kiinnostaisi.
Pakko tekee vain opiskelusta raskaan - kielestä kiinnostuneillekin, jotka joutuvat opiskelemaan ryhmissä, joissa 80 - 90% jo alunalkaen näkee ruotsinkielenopetuksen pakkopullana.

Saariston Myrskyluodon Maijan jälkeläisten on kyllä syytä pelätä kielensä täydellistä romahtamista - jos RKP jatkaa samalla linjalla. Todellisuudessa ruotsinkielen taidot saaristossa ovat hävettävällä tasolla, vaikka kyseessä on täysin ruotsinkieliset yksilöt.
RKP panostaa pakottamiseen, eikä niinkään oman kielialueen ruotsikielen rikastamisen edistämiseen.

RKP:n politiikka on suorastaan vainoharhaista, kun se poistaa esim. allekirjoittaneelta oikeuden asettua Folktingetin vaaliehdokkaaksi.

Benjamin!
Se, että RKP:n virkamiehet Paraisten kaupungintalolla katsoo oikeudekseen määritellä ihmisiä, (tässä tapauksessa minut), 'ei-ruotsinkieliseksi' on syy miksi en vastannut Sinulle ruotsiksi.
Tuon päätöksen jälkeen en ole käyttänyt ruotsinkieltä muuta kuin lukemiseen.

Henry Björklid

Aku Ankka

Ihan fiksua pohdintaa blogistilta, mutta herää kysymys, onko kirjoitus vilpitön vaiko RKP:n kehittyneempää propagandaa? Kaikessahan on kuitenkin mukana ruotsinkielisyyden pakkosyöttö, eli vaikka puolue olisi kuinka sosiaaliliberaali ja kaksikielinen, se silti samalla - vaikka salaa - ajaisi kaikkien ruotsinkielisten etuoikeuksien jatkamista!

Toinen vaihtoehto toki on, että tämä on lopun alkua, ja RKP on hajoamassa kahteen eri osaan. :-)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kyllä RKP:lle tulee olemaan käsittämättömän paljon haittaa Dragsvikin päätöksestä.

Wallin toimi määrätietoisesti jo vaali-iltana ja lähti lobbaamaan itselleen puolustusministerin paikkaa. Hän kun tiesi jo etukäteen, että himoitsemaansa opetusministerin paikkaan ei ole pääsyä.

Opetusministeriöstä käsin voisi vieläkin voimakkaammin ajaa ideologista pakkoruotsitusta ja kahmia ruotsinkielisille lisää kiintiöitä ja virkoja YKSIKIELISIIN korkeakouluihin ja ruotsinkielittää lisää kaksikielisiä yliopistoja ja korkeakouluja.

Onneksi ihmisten silmät alkavat tästä Dragsvik pelleilystä avautumaan. Jossain Kontiorannalla pohjoiskarjalassa ei ole tälle politiikalle ymmärtäjiä. Tahtomattaan rkp:n lobbarit ajoivat miinaan asettaessaan suomenkieliset varuskunnat vastakkaiseen asemaan ruotsinkielisen kanssa. Ei maakuntien ihmisiltä ja politiikoilta ihan helpolla unohdu tämä asia.

Poliittinen muisti on pitkä ja sen sai huomata pakkososialisoija pekka haavisto (naturasosialisti) kun maakunnista ei tullutkaan ääniä. Varastamalla ihmisten metsät ei varmasti saa suosiota.

Ei ole myöskään Lappeenrannan seudulla jossa äskettäin käväisin. Kyltit ovat suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Ruotsi suorastaan paistaa poissaolollaan (paitsi koulujen opetusohjelmasta sitä ei ole kukaan muistanut poistaa).

Urho Kekkoselta (suomalaisuuden liiton puheenjohtaja ennen sotia) jäi työ pahasti kesken.

Toki hän sain muutettua koulujen sisäänpääsykiintiöitä suomenkieliselle edullisempaan suuntaan. Tässäkin on muistettava se tosiasia, että ruotsinkieliset kynsin hampain pitävät kiinni etuoikeudestaan helpompaan sisäänpääsyyn korkeakouihin.

Perussuomalaiset ovat toki profiloituneet kielipolitiikkoina, mutta se ei vielä riitä.

Tarvitaan laajempi yhteiskunnallinen konsensus ja keskustelu tästä ihmeellisestä vähemmistökielen järjestelmällisestä suosimisesta yhteiskunnassamme.

Aku Ankka

Perussuomalaisiin ei kannata toivoaan panna. Eduskuntaryhmässä on pakkoruotsin kannattajia ja Timo Soini on aina kaupan. :-(

Toimituksen poiminnat